h1{font-size:18px;}
AstroNuklFyzika ® Jaderná fyzika - Astrofyzika - Kosmologie - Filosofie | ||
Chalupa pro kulturní rekreaci | Pergola, krb + udírna | Japonská zahrada |
SOUSTAVA
PERGOLA - K R B + U D Í R N A
na chalupě v Bořenovicích
Na chalupě v Bořenovicích jsme zbudovali dle vlastního návrhu originálně provedenou soustavu krb + udírna jako součást prostoru pro posezení pod pergolou.
K R B
Stručný popis venkovního krbu na chalupě v Bořenovicích
Venkovní krb se vyznačuje hlavně následujícími vlastnostmi:
Motorek pro pohon otáčení rožňů | - je připevněn na boční stěně krbu |
------------------------------------ Na ovládacím panelu lze nastavit rychlost otáčení rožňů, popř. spustit rychlé otáčení |
GRILOVÁNÍ
Postup při grilování v krbu závisí jednak na druhu grilovaných předmětů (potravin), jednak na použitém palivu.
Grilování na
mřížkách (roštech)
Menší kousky
je vhodné grilovat na mřížkách, které lze pomocí
vestavěných vodicích lišt zasouvat do různých výšek nad
ohniště (15, 30, 45 a 85 cm). Kromě obdélníkových mřížek
přes celý průřez krbu lze používat i menší tvarované
mřížky (např. na ryby), které pokládáme na prázdný rám
zasunutý ve vodicí liště místo klasické
mřížky.
Pro rychlejší přípravu použijeme
nižší polohu mřížky (pozor však na spálení!), pro
pomalejší a plynulejší přípravu vyšší vzdálenost
mřížky od ohniště. Nejvyšší polohu za obloukovým krytem
krbu použijeme buď pro velmi pomalou přípravu, nebo pro
ohřívání již hotových potravin, či abychom předtím
grilované kousky udržovali teplé..
Grilování na
otáčivých rožních a jehlicích
Na otáčivých
jehlicích opékáme zpravidla více menších kousků
napíchnutých vedle sebe (např. kousky masa či slaniny
střídající se s kousky zeleniny).
Pro opékání větších porcí (jako je
celé kuře či králík) použijeme rožně: silnější jehlice
opatříme posuvnými držáky, mezi jejichž hroty dobře
upevníme opékaný předmět.
Pro otáčivé jehlice a rožně jsou ve
stěnách krbu zabudovány tři dvojice úchytek v různých
výškách (20, 35 a 80 cm) od roštu topeniště. Po zapadnutí
do příslušné úchytky se jehlice začne otáčet, přičemž
rychlost otáčení nastavujeme na panelu motorku vpravo.
Pro rychlejší přípravu použijeme
nižší polohu jehlice (pozor však na spálení!), pro
pomalejší a plynulejší přípravu vyšší vzdálenost
jehlice od ohniště. Nejvyšší polohu rožně za obloukovým
krytem krbu použijeme buď pro velmi pomalou přípravu
(“něco mezi opékáním a uzením”), nebo pro ohřívání
již hotových potravin.
Večerní grilování a uzení (ještě nebyla pergola) |
Grilování nad
dřevěným uhlím
Na rošt
topeniště položíme kousek papíru, několik třísek a
malých hranolků suchého dřeva a pár kousků dřevěného
uhlí, zapálíme, pootevřeme zásuvku popelníku a počkáme,
až se rozhoří. Přisypáváme další dřevěné uhlí, až
začne žhnout, zavřeme popelník. Teprve potom zasuneme
mřížky nebo jehlice s grilovanými předměty.
Při grilování nad dřevěným uhlím
použijeme zpravidla nejnižší polohu jehlice nebo mřížky,
vhodná je grilovací miska.
Opékání nad
hořícím dřevem
Pro opékání
nad plamenem použijeme čisté a suché dřevo, z něhož
běžným způsobem rozděláme na roštu topeniště oheň.
Udržujeme pomalejší hoření, mřížky a jehlice (rožně)
s opékanými předměty umisťujeme poněkud výše nad
ohniště, aby plamen potraviny nepřipaloval.
Pomalé opékání a
ohřívání
Velmi pomalé opékání, popř.
ohřívání či udržování již hotových opečených kousků
v teplém stavu, můžeme provádět v nejvyšších polohách
v krbu, daleko od topeniště. Po odklopení čelního plechu
v horní části krbu můžeme pro tento účel použít buď
rožeň 3, nebo mřížku zasunutou na některou
z horních vodicích lišt.
Stručný popis udírny na chalupě v Bořenovicích
Krb + udírna v zimě večer | - a ráno (ještě nebyla pergola) |
Další částí soustavy krb + udírna jako součást prostoru pro posezení pod pergolou, je udírna. Udírna se vyznačuje hlavně následujícími vlastnostmi :
----------------------------------------- Vnitřkem udírny prochází otáčející se hřídel s ráhny na zavěšení uzených kousků. |
|
Agregát s motorkem, převodovkou a třecí spojkou zajišťuje pomalé otáčení hřídele. |
DOPORUČENÝ POSTUP PŘI UZENÍ
Příprava materiálu
k uzení
Maso
a slanina
se asi 14 dní před uzením "zalákuje":
potře se směsí nastrouhaného česneku se solí a naloží se
do vhodné nádoby (větší smaltované nebo plastové mísy);
může se příp. zatížit. Uloží se na chladném místě.
Před vlastním uzením se jednotlivé kusy očistí a
propíchají se zašpičatělými háčky, nebo
se pevně uvážou na provázky, kterými se
zavěsí do udírny.
Uzený
sýr
K uzení se nejlépe hodí tvrdší sýr
ementálského typu (cca 40-45% tuku v sušině). Nakrájíme jej
na plátky tloušťky cca 2-4mm. Nastříháme
čtverce čisté husté gázy cca 30x30cm.
Jednotlivé plátky sýru postupně posýpáme kořením
(směs pepře, nového koření, papriky sladké a chilli, ...,
soli) a skládáme je na gázu do hraniček (štosků) výšky
asi 7-10cm. Pak nahoře svážeme cípy gázy, čímž vznikne
"uzlíček" se sýrem. Ten pak pověsíme na háček do
udírny.
Předehřátí
udírny
Asi 2 hodiny
před začátkem vlastního uzení můžeme začít předehřívat
udírnu. Zavřeme komínovou klapku a zapneme elektrické topení.
Elektrické předehřátí
má dvě výhody:
- Při nevelké spotřebě elektrické
energie (cca 4 kWh) ušetříme určité množství kvalitního
dřeva a po tuto dobu se nemusíme starat o průběh hoření.
- Udírna je předehřáta “suchým”
teplem, takže nedochází k nadměrnému rosení a dehtování
stěn a kovových částí (jak by tomu bylo při
předehřívání kouřem z topeniště).
Můžeme též již
zapnout elektrické otáčení středové hřídele; pokud se motorek dole neroztočí, zmáčkneme
blikající tlačítko “rozběh otáčení” (při nižší
teplotě může být olej v převodovce ztuhlý).
Příprava dřeva v
topeništi
Zatímco se
udírna předehřívá, připravíme si dřevo v topeništi. Na
rošt narovnáme postupně: kousek čistého papíru, třísky
dřeva nebo dýhu, menší špalíky dřeva a nakonec pár
delších latěk či hranolků. Nepoužívá se žádný
chemický podpalovač, benzín a pod.! Pro uzení se
používá kvalitní a suché
tvrdé dřevo,
např. bukové, ke konci uzení nejlépe švestkové. Není
vhodné měkké dřevo (může obsahovat nahořklou pryskyřici).
Nesmí se používat dřevo chemicky ošetřené, lakované,
impregnované, znečištěné a pod.!
Začátek uzení
Po asi 2
hodinách, kdy je udírna předehřátá na cca 70°C, otevřeme komínovou klapku a zatopíme v topeništi. Vzduchový průduch
v dvířkách topeniště necháme zpočátku otevřený, aby se
oheň řádně rozhořel, pak jej zavřeme. Vypneme elektrické
topení. Po chvíli, až se teplota ustaví asi na 80 - 100°C, můžeme již do udírny pověsit na
háky nebo položit na mřížky připravené potraviny
k uzení. V udírně je instalované elektrické osvětlení;
vypinač “osvětlení” můžeme nechat trvale zapnutý,
světlo se pomocí spínače rozsvítí jen při otevření
dvířek. Během uzení necháme trvale zapnuté elektrické otáčení
středové hřídele.
V prvních fázích uzení můžeme topit
vydatněji, aby se uzené kusy rychleji prohřály a aby
vznikla na povrchu “kůrka” bránící nadměrnému
vykapávání šťávy a tuku.
Při přikládání do topeniště je vhodné otevřít
komínovou klapku, aby zvýšený tah zabránil nadměrnému
kouření z dvířek.
Pomalé uzení
Uzení je pomalý dlouhotrvající
proces – u
zalákovaného masa či slaniny bez předchozí tepelné úpravy
trvá cca 8 – 10 hodin, klobásy asi 6 – 8 hodin, kratší
dobu trvá uzení sýrů nebo přeuzení již dříve tepelně
zpracovaných potravin (jako jsou koupené uzeniny).
Během uzení je třeba topit poměrně
pomalu, s prakticky uzavřenými dvířky topeniště.
Hlídáme ustálenou teplotu – ze začátku může být
vyšší (cca 100°C), potom kolem 80°C.
Při kontrole procesu uzení je před otevřením dvířek udírny
třeba komínovou klapku úplně otevřít, aby nedocházelo
k nadměrnému kouření dvířky. Při otevření dvířek se
rozsvítí světlo uvnitř udírny, abychom lépe viděli stav
uzení.
Ukončení uzení
V závěrečných fázích uzení bychom měli topit pomalu a co nejkvalitnějším
dřevem, např. švestkovým. Před koncem uzení již
přestaneme přikládat dřevo do topeniště, komínovou klapku
přepneme do polohy “POMALÉ UZENÍ” a necháme uzení
samovolně “dojít”; úplně na konec můžeme na
rozžhavené uhlíky pro “zavonění” přidat pár větviček
jalovce (či jiné jehličnaté větvičky).
Po skončení uzení úplně zavřeme
komínovou klapku i dvířka topeniště (pro pomalé postupné
vychladnutí) a můžeme opatrně vyjmout vyuzené potraviny *).
Vypneme všechny vypinače – osvětlení, otáčení,
elektrické topení.
*) V zimním období však můžeme s
výhodou vyuzené kousky nechat viset v udírně, vydrží zde
několik týdnů. Pokud při skončení uzení úplně zavřeme
komínovou klapku i dvířka topeniště, prostor udírny bude
téměř hermeticky uzavřený.
Po skončení uzení vypneme všechny vypinače a zavřeme dvířka panelu ovládání. |
Po úplném vychladnutí (na druhý den) pak již jen vyčistíme topeniště, příp. drátěnou štětičkou pročistíme trubičku na odkapávání tuku z udírny a vyčistíme příslušnou nádobku.
Atmosféra
při uzení
Uzení je činnost od časného rána na celý den, kdy je
potřeba topit, hlídat teplotu a průběh uzení. Má to však
svůj zvláštní půvab a "atmosféru". Většinou se
udí v zimním období, začíná se ráno ještě za tmy. V
chladnu se zahříváme štamprlkou slivovice... Kolem poledne a
ke konci uzení se odřezávají "konečky" a
ochutnává se, nakolik je to již hotové. Teplé kousky přímo
z udírny mají fantastickou chuť..!..
Dolní část krbu, udírny (včetně kouřovodu) a studny jsou obloženy břidlicí |
Stručný popis pergoly na chalupě v Bořenovicích
Soustava krb+udírna je součástí prostoru pro rekreační posezení ve dvoře chalupy. Aby tento prostor (jakož i vlastní krb s udírnou, především jejich elektrické a mechanické části) byl chráněn před nepřízní počasí a aby mohl být využit pro pěstování vinnné révy a okrasných rostlin, byla nad ním vybudována pergola - pevná konstrukce z masívních dřevěných trámů opatřená průhlednou krytinou. Postup budování pergoly je vidět z následujících obrázků.
Před vlastní
stavbou pergoly |
Stavění pergoly .... | - a její natírání ... |
Pergola v zimě | (ještě nebyla přední brána) |
Pergola - brána v předu | Pergola - zadní stěna |
Maškarní masopustní průvod při občerstvení pod pergolou |
Masopust
pod pergolou u udírny
Po vybudování udírny, krbu a pergoly se během několika let
ustavila pěkná tradice hlavní zastávky masopustního
průvodu v Bořenovicích. Již asi 14 dní před
masopustem nakoupíme sýr, slaninu, maso, klobásky, víno na
svaření a pod., všechno připravíme, nakořeníme,
nalákujeme. V den masopustu již od 6.hodiny ráno topím v
udírně a postupně tam dávám maso, slaninu, sýr, klobásky.
Udí se celý den, asi do třetí či čtvrté hodiny odpoledne,
kdy přijdou maškary.
Mezitím svaříme asi 3 litry kvalitního červeného vína,
dobře okořeněného a upraveného (viz níže). Na stolky pod
pergolou nachystáme příbory, nakrájenou papriku a okurky
(čerstvou i naloženou), nakrájený chléb, hořčici a další
přílohy. Nachystáme skleničky na víno a slivovici.
Když přijde maškarní masopustní průvod, v čele s medvědem,
vytahujeme z udírny teplé maso, slaninu, klobásky a hlavně uzený
sýr (ten všem chutná nejvíc!). Pergola je zaplavena
libou vůní těch dobrot, maškary a muzikanti si ukrajují a
zapíjejí to štamprlkami slivovice či skleničkami vína. Pro
zahřátí jsou výborné poháry voňavého silného svařeného
vína.
Ve veselé zábavě a přátelské debatě hovoříme o uzení,
pálení slivovice, životě ve vesnici, různých
příhodách...
Svařené kořeněné víno
Tato vlastní osvědčená receptura se vyvinula během řady let
přípravy svařeného vína na chalupě v Bořenovicích:
Červené víno - 1 litr
Cukr - 2 -3 polévkové lžíce
Badyán - 5
hvězdiček
Skořice - 5 úlomků
délky cca 3 cm
Hřebíček - 1 čajová
lžička
Pomerančová kůra - 1 čajová
lžička kousků sušené kůry
Rozinky - 1 čajová
lžička
Šípek - 1 čajová
lžička drceného sušeného šípku
Jablko - sušené kousky jablka nebo slupky
Pálenka - 1 dcl
40-50% kvalitní pálenky nebo likéru (meruňkovice,
rum, griotka, nebo pod.)
Víno s přísadami necháme krátce
přejít varem v nádobě pod pokličkou. Nakonec přidáme
pálenku pro zlepšení plnosti a síly nápoje.
Podáváno studené osvěží, horké pak
příjemně zahřeje v nevlídných podzimních
a studených zimních dnech.
Recept je rozepsán pro 1 litr, většinou však připravujeme
větší množství, 3-5 litrů.
Kromě důkladného spojení trámů
pergoly kovovými šrouby a vruty doporučuji navíc
zpevnění pomocí kovových úhelníků.
......................- doplnit
.................
Pergola, krb + udírna | Japonská zahrada | Chalupa pro kulturní rekreaci | |||||
Hudba: | Indická | Čínská | Tibetská | Japonská | Pravoslavná | Katolická | Islámská |
Antropický princip aneb kosmický Bůh | Gravitace, černé díry a fyzika prostoročasu | |||||||
AstroNuklFyzika ® Jaderná fyzika - Astrofyzika - Kosmologie - Filosofie |